Iisalmen Sanomat 21.09.2021
Iisalmen Sanomat 21.09.2021

Iisalmen Sanomat 21.09.2021

Vumoksen Vieremän tieprojekti julkaistiin myös Iisalmen Sanomissa, Saamamme palaute tienpinnasta oli todella positiivista! Lue lisää käyttämästämme tuotteesta tästä!

Asuinalueen läpi kulkeva tie oli aikaisemmin ollut bitumipinnalla, jonka kunnostamiseen ei kustannussyistä lähdetty ja se poistettiin joku aika sitten. Siitä lähtien asukkaat ovat valittaneet soratiestä syntyvästä pölystä.

Vumos Oy yhdessä paikallisten tekijöiden kanssa irrottivat pinnasta tiesoraa poistaen samalla osittain syvät sadevesikuopat. Tämän jälkeen pinnan irtomateriaaliin sekoitettiin sokeriin ja tärkkelykseen perustuva Dust/Blokr Sugar Blend – neste.

Pinnan muotoilun jälkeen tiemateriaali tiivistettiin ja avattiin liikenteelle. Muutamia viikkoja pinnan valmistumisen ja kuivamisen jälkeen yksi paikallinen asukas totesi Vumoksen työntekijälle ”Tämähän on kuin pikitiellä kävelisi!”.

Saamamme palaute oli suurimmalta osin positiivista, vaikka soraääniäkin paikallisilta ohiajajilta projektipäivinä kuulimme. Suurin osa asukkaista halusi tien uudelleen asfaltoitavaksi, mutta nykyisillä kustannuksilla se ei juuri ole helposti toteutettavissa.

Kun kilometri asfalttia liikkuu nykyään jo sadantuhannen euron kieppeillä, voidaan tällä menetelmällä parantaa soratien pintaa tilanteesta riippuen jo alle 10.000 eurolla eikä vuosittainen hoitokaan päätä huimaa. Liikenteestä ja säistä riippuen hoitonesteen ja sen levittämisestä aiheutuvat kulut ovat vuodessa alle 50 senttiä per neliö.

Nestemäisen tiivisteen käyttö on helppoa eikä siihen tarvita erikoiskalustoa. Tiekarhun, vesisäiliöauton ja tiejyrän kolmikko saavat yhdessä jo hyvän tuloksen aikaan. Mikäli tiessä ei enää ole riittävästi kulutuspintaa ja perustukset ovat muuten kunnossa, voidaan SRT 0-16mm lisäämisellä saavuttaa hyvä ja kantava kulutuspinta.

Totta kai jokainen kohde ja tie ovat yksilöllisiä, mutta näin käsitelty pinta sitoo itseensä yli 90% liikenteestä syntyvää pölyä parantaen alueen ilmanlaatua merkittävästi. Lisäksi parantunut tienpinnan laatu auttaa pienentämään vierintävastusta ja näin ollen jopa polttoaineen kulutusta.

Kun tarkastellaan aineen raaka-aineita, niin suurin osa niistä tulee uusiutuvista lähteistä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, eivätkä kosteissa olosuhteissa pinnalta mahdollisesti lähtevät huuhtoutumat aiheuta vaaraa lähiympäristössä tai vesistöissä lainkaan.

Mikäli aihe kiinnostaa ja haluat lisätietoja tuotteesta, ota yhteyttä meidän tiimiin. Voit katsoa myös uusimman videon sorateiden pölynsidonnasta tämän jutun yhteydessä. Tuotteemme sopii erittäin hyvin myös pohjoiseen ilmastoomme. ja kestää pitkän talven rasitukset oikein käytettynä mainiosti. Lue Vumoksen Vieremän koko tieprojektin julkaisu Iisalmen Sanomissa.

Vastaa